Kuriosum


Jag tillverkar och formar smycken av äldre silverbestick. Jag har varit verksam sedan år 1984. Min ateljé ligger strax utanför Stockholm.

Skandinaviska kvalitetsbestick med klassiska mönster som förädlas till unika handgjorda smycken. Från den enkla och tidlösa modellen Svensk med rötter från 1700-talet till den pampiga Olga i engelsk nyrokoko. Varje smycke blir unikt.kuriosum-hammare

Stämplar
Sedan 1994 är jag ackrediterad av Swedac att stämpla ädla metaller. Exempel på olika stämplar som kan förekomma i mina smycken är Finhaltsstämpel ex 830 eller 925 som avser silverhalten i tusendelar. Namnstämpel som i mitt fall är BVE som garanterar dig som kund att smycket håller rätt silverhalt. Exempelvis BVE följt av 830 garanterar att smycket är tillverkat av silver med en halt av 830 tusendelar.

Ortsmärke är ett frivilligt märke som anger den svenska tillverkningsorten. Mina smycken stämplas med St Erik som är Stockholms skyddshelgon och används bl a för smycken som är tillverkade i Stockholms län. Jag stämplar även vissa smycken med min signatur i faksimil. På mina smycken som är gjorda av bestick kan det förekomma en uppsjö av olika stämplar. Även silverpläterade smycken är stämplade, men då aldrig med haltstämpel.

Silver är en ädelmetall med den kemiska beteckningen AG från latinets Argentum. Det har nr 47 i det periodiska systemet. Silver är den metall som absolut bäst leder värme bland alla metaller. Smältpunkt 961,8 grader celsius det kokar vid 2162 grader celsius.

Återvinning
Mina smycken utgör en del av kretsloppet. Den ring eller det halssmycke du köper av mig är många gånger tillverkat av ett bestick som är mer än 100 år gammalt.